Languedoc

Sauve och Languedoc oktober 2017

 

Äntligen dags för en mat- och vinresa med Sander!

 

Under Gröna Konsum-tiden lagades det mat vid alla möjliga tillfällen och nästan alltid med matmästare Sander på något hörn. Nja, han befann sig snarare i mitten, vilket Sander Johansson fortsätter med när han numera arrangerar resor till sydligare länder under tema Mat, och nu är det som sagt dags att få hänga med.

 

Idéen är enkel: Alla bor på samma ställe. På morgonen får respektive grupp ett recept som ska tillagas på kvällen. Under dagen går bussen till ett marknadstorg där ingredienserna inhandlas. På eftermiddagen svänger samma buss förbi en vingård där det både smakas och handlas inför kvällen. När kvällen väl inträffar lagar hela gänget maten som sedan inmundigas tillsammans med vinet. Nästa dag ser likadan ut, förutom att andra byar ska besökas och med nya recept i handen. Mycket mer än så behövs inte för en given succé.

 

Vi bor i södra Frankrike, i den lilla staden Sauve några mil från Medelhavet i gamla regionen Languedoc.

 

Ovanför floden Vidourle ringlar sig liksom de medeltida stenhusen upp mot det branta berget vilket gör att de smala och höga husen nästan går omlott. Trädgården på hotell Olivens (l’Olive) tredje våning verkar befinna sig i markplan sett mot bergssidan men i själva verket vilar den på en sedan länge raserad kyrka, vars torn dock fortfarande stoltserar vägg i vägg med oliv-huset.

 

Kerstin och jag får dock bo i kvarteret bredvid, i ett eget hus som är betydligt mindre men också det är i tre våningar med en terrass ovanpå alltihopa. Utsikten är en blandning av andras tak, små gårdar och bergssidan i samma höjd som vårt tak. En parkerad bil ett tjugotal meter bort på vår altitud ger en känsla av att allt lyckas få plats på ungefär samma ställe.

 

 

 

Utflykterna är harmoniskt utvalda efter veckans marknadsdagar. Bussen gick till Nimes och saluhallen (Les Halles de Nimes), Anduze, Sommières, Camargue och den bussfria dagen hann vi med en promenad till grannbyn Quissac.

 

Även ganska små städer lever upp rejält på marknadsdagen. Gatuhörnet i Sommières, överfyllt med folk, grönsaker, kläder och väskor var spöklikt tomt bara några timmar senare när alla hade plockat ner sina marknadsstånd.

 

 

 

Marknad i Anduze och Sommières

 

Vingårdar i omgivningarna

 

Nîmes

 

Sauve

 

Sander annonserar inte sina äventyr särskilt mycket. Jag antar att det rullar på ändå, med många återköp utan påkostad reklam men buss-chaffisen har ändå gjort ett litet försök att lyfta fram varumärket.

 

Vi andra tackar för en fantastisk resa!