Noteringar 2016

DAGSNOTERINGAR

Måne över Storträsket, Singö

Isen ligger på Singöfjärden den 12 februari!

Jag bor så bekvämt nära det lilla träsket med säker is att jag inte har koll på de något vidare omgivningarna men när beskedet om isläget väl nådde fram till de inre delarna av Singö fick söndagsprogrammet justeras.

 

Det är inte okej (som Löfven skulle ha sagt) att missa en möjlighet att få åka skridskor på havet. Det kan vara årets chans, eller till och med det enda tillfället på flera år. Kombinationen tillräckligt kallt, tillräckligt länge utan att det under tiden kommer snö som ställer till det har vädergudarna svårt att effektuera.

 

Solen skiner, härligt väder. Västanvinden gör skridskoåkningen till två helt skilda aktiviteter. I motvinden handlar det helt och hållet åt att kämpa sig fram, meter för meter, snorigt, kallt och lite tufft medan åkning i medvind enbart handlar om att avslappnad och cool glida fram i solen över oöverblickbara vidder.

 

Isen är riktigt bra även om det också finns gott om knaggliga partier att runda eller staka sig igenom. Tolv centimeter tjock enligt is-revisorerna men det varierar duktigt. Losan och jag fick tvärnita i sundet mellan Loskären där isen plötsligen tog slut. Just nu låg det i och för sig is där men den var knappast särskilt mycket mer än nattgammal. Det duger inte att bara titta ner i isen och kämpa i motvinden. Lite mer koll än så anbefalles om man inte ska sätta sig i obehagliga situationer.

 

Ylva kollar in en gammal, numera frusen råk och i just det här sundet högg jag fram två-tre centimeter tunn is men det hade ju gått bra igår, så idag vi har vi ytterligare någon millimeter till godo att elegant svepa fram över.

 

Vattnet sjunker och isen följer med.

 

Veckans väderprognos säger någon plusgrad, lite regn men också minusgrader på nätterna varför isen i bästa fall kan vara ännu plattare och lika tjock till nästa helg, och då går vi på igen.

Solen går ned över Singö och Boda den 26 januari

En stor man, med stort hjärta lämnar oss när Seth,

efter åttiofem år slutligen somnar in.

 

Lugnt avslut.

Hemmavid till slutet.

Omgiven av döttrar och livskamrat.

Släkt och bekanta kommer och går.

Deltar i det välbekanta gnabbet,

även sängliggande,

eller bara lyssnande till kökets samtal.

Öppet fönster släpper in vindens ljud.

Hunden ligger vid fotändan.

Allt är som vanligt.

Hemma.

 

Och i morgon går solen upp igen.

 

Vackert väder gör skridskoturen till en mysig söndagsrunda, även om den gnistrande solen knappt når över trädtopparna.

Singö 18 december

Isen ligger på Träsket, inte så tjock men blank och fin och trots allt fullt tillräcklig för en säsongspremiär med långfärdsskridskor.

Prognosen stämmer väl. Det blåser duktigt vid Svartklubbens lotsstation vilket gör det svårt att ens gå längs stranden utan att ramla omkull.

Singö 27 november

Väderprognosen säger: lugnt i hela landet förutom storm över Roslagskusten.

Ansvaret för dagens elände är trots allt det massiva snöfallet och det enda som möjligen kan föra tankarna till presidentvalet är en och annan bilist som aggressivt kastar sig mellan filerna i snögloppet med ett omdöme som på avstånd påminner om en helt vanlig Trump-väljare.

Eleven Nine

Stockholm vaknar upp den 9 november till nyheten att Trump blir USAs president och genomlider en dag i kaos med kraftiga produktionsbortfall och stora risker för Stockholmsregionens export. Bussar är inställda, vägarna är igenkorkade, skolor uppges ha stängt vilket har en negativ påverkan för hela regionens utbildning.

 

Promenad i den mörka svampskogen

...slutar vid strandkanten.

Singö 25 september

Singö i september

Efter arton år har Figaro bytt jaktmarker.

Numera sitter han i sin himmel och väntar på att en mus ska titta fram,

vilken märkligt nog, förmodas hamna på samma ställe.

"A cynic is a man who knows the price of everything and the value of nothing"

"And a sentimentalist, is a man who sees an absurd value in everything and doesn’t know the market price of any single thing". /Oscar Wilde

 

 

Dublin i september

Kerstin och jag åker till Dublin över helgen för att strosa i staden, se Bill Bailey på Olympia Theatre, besöka fiskebyn Howth och, ja strosa lite till.

Singö 28 augusti

Den lilla men smakfullt placerade fågelbyn är åter på plats efter sommarens ommålning och renovering. Nytt för säsongen är att den föråldrade receptionen har ersatts med en toppmodern centralbyggnad som stoltserar med vidsträckt panoramautsikt över landskapet. De tilltänkta besökarna har ännu inte hittat fram till Åmyren Deluxe Forest Resort men fågelmatarsorganisationen är full av tillförsikt och kalkylerar med att den nya och förstärkta strukturen, i kombination med det utsökta läget i skogsbrynet ska generera besöksrekord redan under innevarande säsong.

 

Resorten har frigjort mer yta åt gästerna då det trånga utrymmet och höga frekvensen i värsta fall kunde skapa onödiga konflikter men idag är allting på plats för att ge de allra bästa förutsättningar till underbara måltider i en avkopplande miljö.

Tidigare gäster förväntar sig mycket av nya Deluxe Forest Resort.

Fjällvandring juli-augusti

Årets fjälltur går till anrika Sarek, Stuor Muorkke (Stora Sjöfallet) och Badjelánnda (Padjelanta).

 

Padjelantaleden, bron över Vuoatädno uppströms Akkajaure. Áhkkás västtoppar syns i bakgrunden mellan glaciärerna.

Singö 3 juli

Äntligen - Hösten har kommit!

De små stigkantarellerna lyser gula i skogen.

Stockholm 29 juni

Skansen är en riktigt mysig plats för konserter.

Det verkade Winnerbäck också tycka.

Aktse 31 juli

Typisk frukost i fjällstugan på Kungsleden.

Vi behöver energi från hela kostcirkeln inför vandringen mot Sitojaure.

 

Kvällens utsikt från stugan

Singö, Midsommardagen.

Efter midsommarhelgen går solen till slut ner vid Råstens udde på Singös norra spets men inte blir det särskilt mörkt för det.

 

Plattvatten på Ålands hav.

 

Även morgonen efter bjuder på lugnt vatten och det är ingen sport att ta upp näten, som vi kan rensa direkt nere vid bryggan. Lite fisk till katterna blev resultatet men abborrarna höll sig borta idag.

Singö, kvällen före Midsommar

Magisk kväll som förebådade ett nytt Europa och framförallt ett nytt Small Britain då Skottland och Nordirland knappeligen kommer att lämna EU. Valet ger vid handen att de istället kommer att lämna England.

Solna i midsommarveckan

Över tid, över lång tid är det inte ovanligt att jag besöker Per på Södra Långgatan i Vasalund.

Numera sker det inte varje vecka men idag går vi som vanligt igenom viktiga saker och Per konstaterar återigen att det alltid finns något som kan bli bättre. Mellan de bägge bilderna skiljer det ungefär ett kvarts sekel och nu jag vet knappt vilken bild som är nytagen. Jodå, arbetskläderna och våra glasögon avslöjar vilken av bilderna som är från en svunnen tid.

Dee Why, Sydney 23 maj

Tema mås.

Singö 19 maj

Nu har nästan alla sorter besökt fågelbords-byn.

Singö 1 maj

Sommaren är här, Lommen är här, eller åtminstone på andra sidan Träsket.

Singö. 4 maj

Husdjur på tomten.

Singö 28 mars

Skogs-selfie, slyröjning och kaffe i solen.

Långfredag på Singö

Jag vill minnas att Långfredagen ska hedras genom absolut stillhet utan ansträngning och att trehundra steg är den maximala rörelsen för de riktigt ortodoxa. Talgoxar, blåmesar och andra otrogna lägger liten vikt över påbudet och kämpar på som om det vore vilken dag som helst.

Tromsø den 27 februari

Otertind i Signaldalen

Komprimerad Hurtigrutt 26 februari

 

Jag flyger till Bodø för att ta Hurtigruten till Tromsø. Det blir ett koncentrat av den långa båtrutten som annars sträcker sig längs hela Norges kust (nästan) men den till synes korta sträckan jag ska åka tar faktiskt ett helt dygn i anspråk, vilket också är vad som kan hinnas med över en helg.

Jag börjar dock med att ta en kortare sväng i Bodø city men hittar inget mer spännande än Rådhustorget, förmodligen på grund av tidsbrist. Alla vet ju att isbjörnar vandrar omkring på Stockholms gator men det är lite mer överraskande att en valross släpar sig fram på torget i Bodø, troligen på väg mot bänken framför Rådhuset för att vila upp sig.

När vi lägger ut och stävar mot Lofoten är vyn exakt som det var tänkt. Fjälltoppar mitt i havet och eftermiddagssol på topparna.

Snart går solen ner och det är slut för idag. Jag får bekanta mig med matsalen istället för att stå ute och frysa på däck och det kan nog fungera det också.

Mer från Hurtigruten här »»

Ohlssons hönseri, Singö 14 februari

Seth har fått ett dussin nya höns som en tidig födelsedagspresent före 85-årsdagen. De gamla hönorna värper inget vidare – ett par ägg om dagen är inte värdigt ett hönseri, varför de nya skulle tas in och de gamla skulle ut. Metoden ”höna för höna” var planerad med ett antal middagar falsk Coq au vin som konsekvens.

Linus är på promenad i den ovanligt vita snön.

 

Vintern har kommit tillbaka men kylan är inte på samma nivå som i januari och det porlar närmast vårligt i diket.

 

Dock är alla hönor ännu kvar och tuppen har så fullt upp att han har slutat gala.

Skridskotur i Bodaviken 7 februari

Plötsligt bryter solen igenom och det blir en fantastisk tur på isen, eller snarare på vattnet. På sina ställen var isen väl mjuk men det gäller att ta chansen, som alltid kan vara vinterns sista på fjärden.

Nu har nog mysteriet fått sin förklaring. Den här gången hänger talgen lite för högt för räven men hen kommer nog tillbaka för nya försök.

Singö 6 februari

För någon vecka sedan hängde jag upp ett antal hängare med talg i träden men de försvann allihop. Det var kraftiga och tunga anordningar som knappeligen kan släpas iväg av en fågel men borta är de likväl. Svårbegripligt fenomen men det händer ju mystiska saker i skogen så det var bara att knyppla ihop ett par nya då det finns gott om talg i frysen.

Singö 24 januari

Från att ha fokuserat på att ge fåglarna mat över vintern, ställer jag nu om till att mata älgarna. Sälgen har kanske inte hunnit utveckla de läckraste primörerna än, mitt i vintern men lite att tugga på erbjuds ändå på Åmyrens södra åker till dess att jag hinner släpa ihop och elda upp allt sly.

 

Mulet och grått hela helgen men i Hallstavik flödade solen häromdagen.

 

Vintermorgon i Grisslehamn

Åmyren och Träsket 16-17 januari 2016

 

Tio minusgrader, massor av snö och strålande sol hela helgen. Träsket är fyllt med viltspår, snön ligger ny och orörd, vedbacken är oframkomlig, frekvensen vid fågelbordet ligger på säsongshögsta och en halv måne visar upp sig framåt kvällningen.

 

Flera bilder här »»

Is på Singö

I mitten av december lägger sig den första isen på Träsket men den bär inte långt och ligger heller inte särskilt länge.

 

Kring nyåret är träsk-isen tillräckligt stark för skridskoturer.

 

När snön kommer, redan efter ett par dagar är skridskosäsongen över...

Hoppet står till Singöfjärden där isen nu börjar lägga sig en vecka senare.

 

Men havsisen är tunn och oberäknelig. Än så länge får räven vandra ensam därute, mot solnedgången.

Singö 14 december

Krispig kväll från altanen på Åmyren.

Ett norrsken, några få minusgrader och massor av stjärnor. Dessutom ett plan, en satellit eller månne ett UFO vars ljus hinner dra en linje på himlavalvet under den långa slutartiden.

Taxi i Khartoum

Coolt glider vi fram längs Baladiya Avenue och

passerar taxibilarna vid Al Kabeer mosque.