Noteringar 2013

NOTERINGAR 2013

Dagsnoteringar 2013

 

Jonnys sista dag i Khartoum 2 januari 2014

I morse var Jonny ute och sprang en runda innan värmen blir övermäktig. Efter att ha passerat presidentpalatset ser han en skugga och liksom känner att någon kommer efter honom. Lustigt att någon mer är ute och tränar, tänker Jonny och ökar lite som man så lätt gör vid sådana tillfällen. Förutom skuggan hör han också genom lurarna att någon ropar men det sker ju nästan hela tiden så han ignorerar det också. Efter några hundra meter knackar någon honom på axeln och först då upptäcker Jonny att en militär i full mundering inklusive AK47an har sprungit efter honom en lång bit för att få stopp på säkerhetsrisken utanför palatset.

 

Stopp! Lyckas säkerhetsvakten flåsa fram och han får Jonny att både stanna och vända tillbaka igen, vilket bara får konsekvensen att Jonny springer förbi palatset ytterligare en gång. Det är inte lätt att förstå vad som förbjuder en motionär att passera palatset på andra sidan den fyrfiliga vägen, nere vid Nilen där massor av folk passerar varje dag men det fanns naturligvis inte mycket annat att göra än att korta ner dagens runda och återvända hem igen. Vakten fick åtminstone en rejäl genomkörare inför dagens övriga uppdrag.

Nu återstår det bara att vänta in planet som ska ta Jonny tillbaka till Sverige via Istanbul. Johan och jag stannar några dagar till och Nelly ytterligare en vecka. Mer om Sudan här »»

 

 

 

Nilen 29 december 2013

i Khartoum dominerar Nilen staden och vi måste givetvis se den stora floden på nära håll. Läs mer om Sudan och Nilen här »»

 

 

Söndagsmorgon i Khartoum 22 december 2013

Helgen är slut. De som jobbar femdagarsvecka är lediga fredag och lördag. Sedan drar veckan som vanligt igång på söndagen, som inte är någon röd dag i Sudan och det är dags att ta sig till jobbet. Visserligen är trafiken tät med alltför mycket bilar i samtliga korsningar men de flesta åker ändå kollektivt.

Mera Sudan här »»

 

Lördagskväll i Khartoum 21 december 2013

Solen håller på att gå ner och nu kommer stolarna och teborden fram. Inom en timma blir det fullt med folk som träffas, sitter ner med en kopp te och umgås mellan den trafikerade gatan och Nilen. Vi provade ett varsitt glas med hibiskus, rött och grant.

 

 

Nere vid floden har folk redan börjat samlas.

 

Fredagskväll i Khartoum 20 december 2013

Första dagen i Khartoum åker vi förbi Omdurman där de virvlande dervischerna har uppvisning på fredagarna i solnedgången. Det är förvisso mer än en uppvisning. Sufiernas fredagsbön är spektakulär, med eller utan publik men de har verkligen ingenting emot att bli betittade eller fotograferade.

 

 

Upptäckarglädje i november 2013

Tekniken går framåt men fortfarande återstår det lite utveckling i att ta fram appar som får oss som användare att framstå som smarta.

 

Singö i november 2013

Jag missade sikfisket i år men Seth och Linus lyckades tillsammans med Kerstin att rädda julbordet trots en trög start denna varma höst.

 

Singö 12 oktober 2013

Kerstin kommer oförhappandes hem från Khartoum men bara på ett tillfälligt besök för några möten i Stockholm och en helg på Singö. Efter ett par dagar åker hon tillbaka igen men får åtminstone en fantastisk helg som bara oktober kan erbjuda. Femton grader varmt, vindstilla och träden representerar hela palettens alla färger.

Kerstins flyttgods, med bland annat cyklarna (som Norrtelje Tidning fokuserade på i somras) skickades iväg i mitten av juli men har ännu inte nått ända fram. En anledning till förseningen är att det har varit riktigt stökigt i landet. Sudan har genomlevt de mest omfattande protesterna på trettio år sedan det meddelades att subventionerna för drivmedel ska tas bort och därmed fördubbla bensinpriserna. Mellan 60 och 300 personer lär ha dött under ett par veckors demonstrationer på Khartoums gator. En del tror att den arabiska våren till slut har nått även till Sudan medan andra tror att det kommer att lugna ner sig för att återgå till normala gängor inom några veckor. Klart är ändå att många är mycket trötta på 24 års diktatoriskt styre av AL Bashir, presidenten som till och med är efterlyst av Internationella brottmålsdomstolen. Svensk media har inte direkt gödslat med information från Sudan men det är heller inte lätt i ett land som stänger ner radiostationer, tidningsredaktioner och till och med internet när det är som hetast.

Hej då Hallsta!

Nu avslutar jag jobbet på Exacta-DC och börjar åter pendla till Stockholm. Det har varit ett händelserikt år med mycket roligt och mängder av olika utmaningar. När man tror att det är som mest att göra ramlar taket in. Nu är det på plats igen och det känns riktigt stabilt även i övrigt vilket gör det lite lättare att lämna företaget som jag har levt med under ett drygt år.

Mer om Hallstavik »»

Det gamla taket lyfts av innan det nya kan byggas upp.

 

 

 

Singö 22 september 2013.

Gissa ljudet!

I skymningen kommer de från varsitt håll i jakten på fallfrukt. Att döma av ljudnivån finns det tydligen inte tillräckligt av den varan då de två måste göra upp under mindre diskreta former.

Vem som vann är svårt att säga. De syntes knappt till under bråket och ingen av dem kom triumferande fram till äppelhögarna heller men de fick åtminstone göra det som grävlingar är bäst på: skapa underliga ljud.

 

 

 

Singö 13 september 2013

Tidig morgon kring sexsnåret.

Jesus väntar på vägen bortom Affären?

Nä, inte den här gången heller.

Men en väldigt lågt stående sol, så lågt att det var svårt att hålla sig i högerkörfältet, som de säger på Radio Stockholm. -Den stora utposten mot särskrivningar, eller snarare särsägningar.

 

 

 

Hallstavik - Parken 12 september 2013

Jag får skämmas. Efter tjugo år på Singö och efter att ha jobbat ett drygt år i Hallsta har jag aldrig besökt Parken. Nu har jag bara några veckor kvar på jobbet, så i praktiken är det nog sista chansen att komma hit just när den allsvenska finalen i speedway ska avgöras.

Efter flera år i Allsvenskan är det dags för Rospiggarna att gå upp i Elitserien. Så var det även förra året men då föll Hallstaviks stolthet på mållinjen och fick harva vidare ytterligare ett år i allsvenskan.

 

Nu är läget bättre. Tjugo pinnar upp mot Örnarna sedan den första, av två finaler på bortaplan får man inte tappa varför alla förväntar sig en enkel match.

Rospiggarna är ett av Sveriges absolut starkaste publik-lag, alla kategorier. Samtliga sporter inkluderade, lär det vara landets sjunde största. I kväll är det 4 500 i publiken vilket ungefär motsvarar invånareantalet i Hallstavik. Rekordet från slutet av nittiotalet är det dubbla!

 

Det blir aldrig spännande. Rospiggarna öppnar med två raka 5-1or och tappar inte ett heat, krossar Örnarna fullständigt och Hallstavik är åter i högsta serien där de hör hemma.

Favoriter

 

Vättnerberg i Schweiz 2013

Claires och Trudys hemby i Vättis, alpstugan på berget, gems och kor på sluttningarna, en fladdermus med hål i vingen, edelweiss och till och med ett bröllop. »»

 

Singöbron under ett års tid

Med en förunderlig regelbundenhet åker jag samma sträcka varje vardagsmorgon men sceneriet mellan Riddarskäret och Fogdö är under ständig förändring. »»

Landsbygd och skola

Norrtälje kommun täcker en tredjedel av Stockholms läns yta men knappt tre procent av befolkningen vilket ställer speciella krav på kommunledningen. Dessvärre är kraven uppenbarligen högre än kapaciteten »»

SingöAffären

Ett fantastiskt utvecklingsprojekt som fullt ut är planerat och genomfört av bygden, den lilla ön Singö med knappt fyrahundra invånare »»

Tre gånger Zambia

I mars 2012 avslutar jag jobbet för SingöAffären och är som planerat fri från arbete en tid framöver. Kerstin jobbar och bor i Lusaka sedan ett drygt år tillbaka så därigenom får jag möjlighet att tillbringa en längre tid i Zambia, vila upp mig och stifta lite närmare bekantskap med landet. Bilder, reflektioner och en dagbok ur mitt perspektiv »»

Ständig favorit: Storlommen vid Träsket

Starta ljudet,klicka upp storleken på bilden och njut av vildmarken!