Noteringar 2012

Sommar 2012 - sommar 2013 TIDIGARE NOTERINGAR

 

 

Singö 7 september 2013

Svärfar rensar ur Danes gård och på "tredjevind" hittade han en kanot som med all säkerhet har legat där i femtio år, troligen längre. Underbart hantverk, helt i trä och lätt som balsaträ innan den blev lite blöt. Det sistnämnda är inte oväsentligt då den inte är särsklit tät efter ett att ha legat torrt i över ett halvsekel. Det krävs en lång, lång blötläggning.

Jag måste givetvis prova kanoten men uppskattar snart att det är så grunt vatten att det går att stötta sig mot botten med paddeln. Rank? Oh ja! "Fucking close to water" är den överväldigande känslan, å andra sidan sprinklar det in vatten mellan brädorna så jag hinner inte långt förrän kanoten börjar att sänka sig själv. Nu får den ligga lågt, lägre än en sjunken kanot vid bryggan så ska vi ta nya tag om en vecka eller två.

 

 

 

Schweiz, Vättnerberg 22-26 augusti 2013

 

 

 

Stockholm-Waxholm 17 juli 2013

Jag är väldigt sällan i Stockholm nuförtiden, de senaste åren har det bara blivit sporadiska, korta besök. När jag för en gångs skull åker in till stan blir det en smula paradoxalt att direkt ge sig ut på Östersjön för att njuta av utsikten som finns i överflöd runt Singö.

Några skillnader står dock att finna.

Elliot Murphy spelar på Blidösund i kväll. Vi lämnar Skeppsbron för en sväng till Waxholm och hinner med att äta ångbåtsbiff, njuta av utsikten och lyssna på Elliot. Kanonkväl

Kaptenen gör sig ingen brådska. Blidösund tuffar framåt i sakta mak medan vi blir omkörda av de flesta fartygen i Waxholmbolagets flotta. "It's a race" ropar Elliot när en av båtarna passerar. Vi vann inte en enda av just den typen av matcher men troligen underhållningspriset.

 

 

Helt nära Singö 7 juli 2013

Helgen inför Sveriges stora semestervecka, trettio grader varmt, molnfritt och plattvatten. Trångt på sjön? Svårt att hitta en liten vik för dig själv? Störande båtar och mängder av soldyrkare?

Nä, knappast i vattnen runt Skabban.

 

 

 

Grisslehamn 15 juni 2013

 

Poff! Där går starten.

 

Postrodden fyller fyrtio år.

I forna tider gick postgången mellan Sverige och Finland över havet. Posten roddes och seglades under alla tänkbara förhållanden. I våra dagar arrangeras en årlig tävling över Ålands hav i tidstypiska båtar. Vartannat år går rodden från Åland till Grisslehamn, vartannat från Grisslehamn till Eckerö. I dag går starten i Grisslehamn och fyra-fem timmar senare går de första båtarna i mål på Åland, Eckerö

Roddarna lämnar hamnen och blir snart jagade av färjan.

 

Kappas är byggd 1983-84 av Arne Söderholm och Fredrik

Österman på Singö.

 

Läs mer om Singös stolthet Kappas i Norrtelje Tidning »»

 

Singö 2 juni 2013

Tre rävungar stökar omkring mitt på landsvägen. När vi kommer cyklande går de undan en aning men inte längre än till vägkanten.

 

Jag gillar egentligen inte rävar ...men idag får det väl gå an.

 

 

 

Singö 25 maj 2013

I år är det mängder av Adam och Eva, stora som hyacinter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Singö 13 maj 2013

Finns guldskatten i fotbollsmålet?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Singö 1 maj 2013

Efter en vecka i Sudan och snabbt väskbyte för några dagar i Ekenäs, Finland kommer vi hem till en kall men dock vår.

 

För att det ska bli försommar saknas nu bara svalorna och lommen eftersom tibasten blommar på bar kvist som sig bör

 

 

 

Åbo 30 april 2013

På väg hem från Ekenäs, parkerar vi bilen i Åbo för att leta reda på ställe som kan servera middag. Vi blir omsprungna av människor som tydligen ska åt samma håll som vi men först när vi rundar hörnet vid stora torget förstår vi vad det är på gång. Årets mösspåtagning såklart. Alla är verkligen där, unga som gamla viftar med vita mössor på ett givet kommando. Inte blev det någon middag i Åbo - Tur att det finns mat på båten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Khartoum 20-27 april 2013

Kerstin har från och med hösten fått nytt jobb på svenska ambassaden i Sudans huvudstad och vi åker ner en vecka för att bekanta oss med staden, och Kerstin med jobbet.

 

Sudan var till ytan Afrikas största land fram till juli 2011 då Sydsudan separerades från norra delen och därmed kunde utropa sig till en självständig nation.

 

Två mycket intressanta länder med lång historia och stor variation. Området domineras av öken i norr som möter det "gröna Afrika" i söder samtidigt som Nilen skär rakt igenom de bägge länderna.

 

Khartoum ligger i södra delen av Sudan och i princip mitt i öknen men också vid sidan av Nilen. Läs mer om veckan i Khartoum här »»

 

 

Singö 6 april 2013

Veden ska hem och när vår Bolinder Munktell från 1957 mår lite visset lånar vi svärfars gulliga lilla gröna midjestyrda och fyrhjulsdrivna traktor.

 

Helt befriad från bromsar förvandlas dock den gulliga lilla gynnaren snart till ett opålitligt monster som Gud glömde. Eftersom vedbacken verkligen ligger på toppen av en liten backe finns inget naturligt stopp och traktorn strävar helst mot stordiket, in i logen eller garaget.

 

Notera stoppblocken som fungerade en gång av fem.

 

 

30 mars 2013 - Påskafton

Det sista av riset efter vinterns trädfällning brinner upp.

 

29 mars 2013 - Långfredag

Vi släpar ut the Farm Grill från Zambia för att inviga den med lite korvgrillning i snön på vedbacken. Robban tar med sig ett dussin färska ostron som blir obegripligt utsökta efter en stund på grillen.

 

 

 

 

St Anton 21-24 mars 2013

 

Jonny har varit i St Anton sedan i oktober och till slut lyckas vi hitta en lucka i kalendern för att hälsa på honom och åka skidor, åtminstone en halv dag.

 

Mer från Österrike »»

 

 

 

 

 

18 februari 2013.

Skola och landsbygd i Norrtälje kommun

I höstas skulle ett projekt inom skolförvaltningen genomföras i syftet att öka kvaliteten i Norrtäljes skolor. Det gick sådär kan den som är lite diplomatisk konstatera. Debatten gick hög i flera månader när skolförvaltningen ville stänga tio små skolor till förmån för stordrift i landsbygdskommunen. Just nu händer ingenting förutom att förvaltningen, med politikernas goda minne låter det unika beståndet av byskolor dö sotdöden. Mer om detta här »»

 

8 december 2012. Corruption perceptions index

2012 års lista har kommit och Zambia prickar återigen in mittstrecket i tabellen! Världens mest medelkorrumperande nation har passerat Grekland och ligger nu på plats 88 av 176. Var tror du Sverige ligger i rankningen? »»

 

27 november 2012

Ytterligare ett besök i Zambia.

Igår morse landade vi i Lusaka och blev hämtade av Monica vid flygplatsen för vidare transport hem till henne och Robert. I två veckor ska vi bo hos dem, kombinera semester med en veckas jobb för Kerstins del. Senast var jag här i två månader varför två veckor känns lite kort men men det är ändå kul att vara här igen och det är ju inte alls dumt att åka iväg till lite värme i slutet av november. »»

 

18 november 2012 Ett par dagar i Berlin »»

 

 

24 oktober 2012. Skola och landsbygd

Idag har Norrtäljes skolförvaltning släppt sitt modifierade förslag över hur skolstrukturen ska se ut framöver. De gick tidigare ut hårt med att vilja stänga tio skolor, d v s samtliga små skolor på landsbygden med argumentet att skolan måste följa nya krav och ny skollag. Argumentet faller på sin egen orimlighet men tycks dessvärre ha tagit greppet om alltför många skolledare och politiker. I synnerhet om politiker som saknar egen politisk vilja i frågan om valfrihet i skolan och landsbygdsfrågor i allmnänhet.

Har vi verkligen infört skollagar i Sverige som kräver nedmontering av hela landsbygden? Knappast. Om det expansiva Norrtälje i Stockholms län verkligen inte kan behålla och utveckla byskolor lär den verkliga landsbygden eller glesbygden i bl a Norrland, Värmland och Småland inte heller klara av det. Drar man ut konsekvenserna av Norrtäljes argumentation, måste det på samma grunder innebära den mest effektiva förändringen av Sveriges demografi på mycket länge.

 

Barnfamiljer från en yta motsvarande halva Sverige kommer inom två år inte kunna bo kvar utan får ta sig närmare tätorten för att i sin tur kunna uppfylla barnens skolplikt utan att barnen ska behöva skjutsas i några timmar varje dag.

Det är ganska många som inte tror på argumentationen att kvalitet i skolan kräver stordrift. Enligt Norrtelje tidning har 3000 personer hört av sig till kommunen sedan förslaget publicerades, inte en dag går utan flera debatter och insändare i tidningen, massor av motargument vid varje informationsmöte, till och med ett alternativt dokument har tagits fram som effektivt redovisar motsatsen med väl underbyggda argument.

 

Efter det enorma drevet emot förslaget återkommer idag förvaltningen och tackar för engagemanget och anser sig ha reviderat förslaget utifrån medborgarnas input. Förvaltningen vill lägga ner sex skolor och äska ekonomisk kompensation för att behålla fyra.

De har egentligen inte ändrat på någonting, inte tagit till sig någonting. Skolförvaltningen vill inte arbeta med de två tredjedelar av Norrtälje kommun som består av landsbygd. Kommentaren på kommunens hemsida är närmast förolämpande mot alla de som har levererat goda argument.

 

Man ska nog inte förvänta sig något annat när det saknas politisk vilja och målbilden är så otydlig att förvaltningen får uppfinna sina egna mål. Utan ramar kan tjänstemänen både ta fram och bita sig fast i förslag som saknar förankring i samhället. Tragiskt, inte minst för de tjänstemän som troligen är duktiga i många sammanhang.

 

Alternativet är naturligtvis att de får igenom sitt förslag eller åtminstone kan fortsätta i samma centralistiska spår. Då blir det tragiskt för hela Norrtäljes framtid istället och det torde väga lite tyngre än några tjänstemäns karriärer.

Nu återstår det att se om den politiska viljan kan vakna till liv innan det är dags för beslut i nämnd och fullmäktige.

 

6 juni 2012. Zambia

Efter två månader i Lusaka är jag lätt förälskad i Zambia och hade gärna stannat ytterligare en tid. Det är väl ofta så det fungerar, vad det än må vara. Ju mer man får se och lära sig av någonting desto mer vill man se, veta och uppleva.

 

Zambia är ett stort land, en och halv gång Sveriges yta och med ungefär samma befolkningstäthet blir det knappt 15 miljoner invånare, majoriteten på landsbygden. 60 % lever under fattigdoms-gränsen, 15 % bär på HIV, halva befolkningen är under femton år, arbetslösheten är enorm. Korruptionen blockerar många ansträngningar att lyfta välfärden och genuin utveckling trots hög ekonomisk tillväxt.

 

En annan sida av Zambia är ett fredligt land med fungerande demokrati, ödmjuka och vänliga människor, ett fantastiskt klimat där det varken blir för varmt eller kallt, en enastående natur och sedan flera år en stark ekonomisk utveckling som verkligen känns och syns och öppnar upp för massor av nya möjligheter. Det kanske är dags just nu för nationen att lyfta ordentligt.

 

Även om Victoria falls, eller Mosi-oa-Tunya och The Mighty Zambezi räcker långt för min del finns det mycket kvar att göra i Zambia. Läs mer från min korta tid i Lusaka och Zambia.