Dagsnoteringar

Dagsnoteringar

Norrköping 16 februari

 

Industrilandskapet i Norrköping är idag en vacker plats där dammtröskeln är alltings centrum.

 

Kraften från det rinnande vattnet har varit avgörande för stadens välstånd sedan 1600-talet när ylleväverier började växa fram här. Många arbetare har fått slita ont genom åren, Arbetets museum ligger bakom hörnet i det välkända Strykjärnet men idag är nog Industrilandskapet tjänstemännens revir.

 

De unika fabriksbyggnaderna renoveras och inrymmer attraktiva lägenheter i centralt och läckert läge. Längs med Motala ström har man till och med anlagt en laxtrappa inkluderande en å, där öring kan leka mitt i det nya bostadsområdet. – Jag tycker nog att Norrköping hanterar sitt arv föredömligt.

Bara på vår lilla tomt har Alfrida fällt ett tjugotal träd och helgen går åt till att åtgärda en och annan rotvälta. Granens stora rotfälla (kallades de för när jag var barn) slog igen med en smäll och la sig snällt tillbaka i den ursprungliga gropen så det blev snyggt i skogen med stubben åt rätt håll men alla rotvältor var inte lika medgörliga.

 

Det är riktigt bökigt och jag lider med de som har det betydligt värre runt hus och hem och har annat än skogens estetik att bry sig om.

 

Nåväl, efter en dags slit blir det åtminstone en mysig brasa.

Singö 2-5 januari

 

Alfrida kom som ett yrväder, eller värre än så. Stormen lär vara den värsta här sedan mycket länge och det som först kändes som en helt vanlig storm vid kusten eskalerade under natten till orkan i byarna och fällde en halv miljon kubik med skog. På kvällen gick jag runt huset med pannlampa, letade upp snöskyfflar och skidor som hade blåst ner i diket och tog undan annat som kan blåsa iväg. Visst var det stökigt. Att bära snö-slodan med sitt rejäla vindfång var förvisso en utmaning men det var heller inte värre än vad det brukar vara när nordan friskar i som bäst.

 

Men det var senare på natten som det skulle avgöras.

 

När Singö vaknar upp den andra januari är det en isolerad ö utan elektricitet och med obefintlig telefoni. Träd i mängder ligger över landsvägen, infarter, småvägar, elledningar och i några fall också över hus. Hemtjänsten på väg ut till brukare på morgonen får vända hem igen, bussen kommer inte fram på hela dagen. Det dröjer flera dagar innan strömmen återvänder för de flesta. På fredagskvällen, nästan tre dygn efter stormen får vi ström igen medan andra sitter strömlösa långt senare.

 

När vi tar oss ut på morgonen har duktiga grannar redan börjat röja längs vägarna, vilket krävs för att man överhuvudtaget ska kunna ta sig fram.

Singö - Nyårsafton 2018

 

Årets sista dag går i svartvitt.

 

Efter några dagar med ett vitt snötäcke ska regnet snart spola bort det mesta men ännu en stund kan man ana lite krispiga iskristaller i tallarna.

 

Älgarna är fortfarande lättspårade men de visar sällan upp sig i dagsljus på tomten så jag får hålla till godo med hyggligt tydliga tecken på närvaro.