Manly

Weekend i ManlyEn weekend på beachen brukar kanske beså av långa strandpromenader, surfing, bad, solskydd och sand mellan tårna.


Nu har dock vintern startat. Visserligen är det inte särskilt kallt men när det regnar 70 till 90 mm per dag, varav de flesta av millimetrarna faller vertikalt får man anpassa aktiviteterna efter det.


Trapporna upp mot Shelly Beach lookout har blivit till en flodfåra av regnet vilket påminner lite om hur det ser i öknen efter de fåtaliga och plötsliga regnen. Vad sägs om en skogspromenad?
Längst upp på North Head får man hålla i mössan när det blåser friska vindar från från Stilla Havet, som idag inte riktigt lever upp till namnet.


 


 

Ibland uppstår en lucka i regnet men här kommer både regn och vind tillbaka med full kraft.


Jag försöker dröja mig kvar en stund i skydd under trädet men när det börjar falla ner grenar över mig är det nog bättre att ta sig ut i regnet igen.

Dagen efter har vinden piskat upp än större vågor som nu slår över strandpromenaden vid Shelly Beach.Ytterligare en dag senare hör vi snacket  på byn: Ett litet båthus som låg just till vänster om  killen i regnjacka förstördes helt av nattens storm.

Hela staden är full av skräp som vinden har rivit ner. En och annan av Manlys berömda tallar har brutits av och ramlat ner på strandpromenaden.


Men det stannar inte vid några tallar. Vinterstormen, som den kallas för i tidningarna har drabbat större delen av östra Australien och ställt till med stora skador längs kusten och även en bit in i landet på sina håll. Vägar är översvämmade, Kerstin förfasas över en bild från den översvämmande Yaramundi Bridge (som vi passerade för några dagar sedan) där en Red-bellied black snake blev kvar på bron efter det att vattnet sjönk undan. Massor av hus nära havet har fått skador och en swimming-pool har ramlat ut i havet(!) efter att stormen har underminerat grunden. Träd ligger över vägarna och tre människor har till och med dött i stormen. ”Vintern har börjat” skrev en av tidningarna.

 

 Omedvetna om hur natten till söndagen skulle gestalta sig fick vi ägna oss åt alternativa sysselsättningar till beachliv, och en sådan kan givetvis vara att gå på små fik i stan, gärna riktigt små hål i väggen.När längtan blir alltför för svår efter kvalitetsfika får man ta bilen till Dee Why och NSWs bästa patisserie på Oaks ave.Långtråkigt? Näe, det är semester. Men när blåsten blir för svår för att färjan ska ta sig mellan Manly och Sydney och trafiken istället får ersättas med bussar känns det onekligen lite avslaget och vemodigt vid hamnen. Det verkar lugnt inne i Manly Cove men längre ut är det öppet hav och vågorna slår högt, högt mot Mosman.Morgonen efter stormen lever Manly upp igen.

Solen dyker upp efter tre dagars frånvaro och redan tidigt på morgonen är det fullt med folk på beachen och de flesta verkar vara där för att titta på det fantastiska skådespel med enorma vågor som fortfarande rullar in mot stranden.Hos grann-beachen Dee Why ser det likadant ut. Fantastiskt natursceneri som vi och många andra njuter av medan försäkringsmän är ute och besiktar skadorna.

Dee Why
Dee Why
Dee Why
Dee Why
Dee Why
Dee Why
Dee Why
Dee Why
Manly
Manly
Manly
Manly
Manly
Manly