Namib Rand

Wolwedans i Namib Rand


Vi befinner oss i Namib Rand, en nationalpark som i sin tur är en del av den mäktiga Namiböknen och vi ”tältar” ett par nätter på en kulle med enorm utsikt över öken och klippor.


Tältet står på en rejäl träställning med en veranda så att vi kan sova utomhus och titta på stjärnorna. Namib är ett av världens minst ljusförorenade områden vilket kan ge en härlig stjärnhimmel, om det inte är molnigt vill säga och nu i oktober driver det naturligtvis in lite moln över oss.


Vildmarken kommer nära, eller om det är vi som kommer nära vildmarken. Det är bara ett tiotal tält här och Wolwedans lyckas leverera ett riktigt lyxigt boende och bra mat i det gemensamma  tältet samtidigt som känslan av att vara mitt i öknen bevaras.


Utsikten är grandios, med eller utan stjärnor och förändrar sig hela tiden med ljuset.


Namiböknen är stor och varierande


Sanddynor, slätter och berg i bakgrunden. - Mångfald i öknen.


Efter ett par dagar är det dags att ta den två mil långa och ovanligt slingriga vägen ut från Wolwedans.


Oryxantilopen är en av symbolerna för Namiböknen
I Namib Rand är det gott om oryx och de kommer gärna nära oss eftersom de får lite skugga av tälten på förmiddagen.


Namib är världens äldsta öken vilket innebär att många växter och djur har haft gått om tid på sig att evolutionera fram olika speciallösningar för att överleva i det extrema klimatet. Oryxen kan reglera sin kroppstemperatur men hjärnan hålls vid konstant temperatur genom ett kylsystem i de karaktäristiska hornen.
 


Fairy Circles, häxringar i sanden där ingenting växer förekommer längs hela öknen från Sydafrika, genom hela Namibia och upp i Angola. Det finns ännu ingen förklaring till hur cirklarna uppkommer men väl en uppsjö av teorier. Det troliga verkar ändå vara att en liten sand-termit bär hela skulden eftersom samma termit alltid dyker upp där det finns en cirkel.


I den västra delen av Namiböknen, nära kusten faller det inte mer är än 10 mm regn per år, vissa år inget alls.


  I Namib Rand kan det faktiskt komma upp till 100 mm per år.
Regn och åska fick vi inte njuta av men i december till januari kan det faktiskt förekomma och då lär den gulbrunröda öknen förvandlas till en grönare nyans när alla växter passar på att växa och till med blomma under en kort tid.

I solnedgången förändras landskapet än mer.

 


 
 


 

Även efter solnedgången fungerar utsikten från tältet.