SossusvleiTill Namibias största turistattraktion, nationalparken Sossusvlei åker människor från hela världen för att pulsa i sand, vilket utan tvivel är huvudaktiviteten här.


Många vill givetvis ta sig upp längs kammen på någon av världens högsta sanddynor för att sedan, gärna halvspringande ta sig ner off pist nedför den branta sanddynen.


Det låter banalt men det är verkligen en härlig upplevelse att få skorna fulla av sand (som följer med ända hem oavsett var man bor) under den snabba, branta men mjuka nedstigningen.


Dune 45 nerifrån.
Att ta sig upp på sanddynerna är också mysigt.

De första stegen är lite trevande, de flesta verkar bedömma om sanden håller att gå på eller om man riskerar att sjunka ner och försvinna men underlaget håller och tillåter stora skaror av turister att få njuta av en utsikt som är svårbeskrivlig.


Deadvlei, den döda skogen står kvar trots att träden dog för 6-700 år sedan en kort period med tillräcklig fukt upphörde.


Hjärtat av Sossusvlei.


Dune 45 från sidan.
Andra sidan Dune 45
...gissa var
Utsikt mot havet. I fyra-fem mil finns det bara sanddynor till dess att Atlanten tar över.


Uppe på toppen av Dune 45


Lite grönt går att finna men det måste vara riktiga överlevare som klamrar sig fast i sanden och lever endast av den lilla fukt från dimman som kan svepa in från havet.


Det är alltid svårt att bedömma avstånd och höjd men trädet nere på slätten, i bildens högerkant kan nog hjälpa till med detta.


På morgonen är det rusningstid upp till toppen


På eftermiddagen blåser det upp stormbyar och alla fotspår försvinner.


Dessutom är det alldeles för varmt för dynbestigning.


Längst in i nationalparken, där det i stort sätt aldrig regnar och aldrig har bott några människor möter däremot några strutsar upp.


Foten av världens högsta sanddyn, Big Daddy


Trädet dog för ungefär sjuhundra år sedan men står fortfarande stabilt kvar i leran.

Träden ruttnar inte i torkan utan står istället kvar som statyer.

 


 
Turister som går omkring bland de döda träden ger ett nytt ansikte till begreppet skogspromenad.


 

Del av Deadvlei från Dune Big Daddy
Utsikt från Big Daddy

Sossusvlei