JEBEL BARKAL Julen 2014
40 mil norr om Khartoum vid Karima ligger det heliga berget, vilket också är vad Jebel Barkal betyder.
Redan en halvmil innan vi når fram till berget syns det tydligt från bron över Nilen.
Den rauk-liknande delen som sticker upp vid bergets brant anses likna en kobra vilket har tilltalat många kulturer under tusentals år, bland annat de tidiga egyptierna men främst den inhemska, nubiska kulturen under Kushiternas tid.
Under deras kungadöme var en del av Sudan, Nubien en stormakt som styrde över hela regionen inkluderande nuvarande Egypten. Och från lite avstånd med rätt vinkel ser rauken faktiskt ut som en kobra.
Berget är inte ens hundra meter högt och en kortare bergsklättring är given för de få turister som hittar hit och även för invånare i närbelägna Karima och från Merowe på andra sidan Nilen.
Vid foten av klippan, just framför kobran har ett tempel uppförts som delvis går in i berget.
Idag ligger dock merparten av templet i ruiner.
Några kolonner står stolt kvar medan andra ligger utspridda i små, strukturerade stenhögar.
Arkeologiska utgrävningar lär pågå men inget av detta syns när vi traskar rakt igenom det gamla tempelområdet.
Vi får en märklig känsla av att olovligen beträda helig mark men det tycks ändå vara i sin ordning.
Skyltar eller andra hänvisningar som beskriver vad vi ser finnes icke men det ska man nog heller inte räkna med i landet där man normalt får gissa och fråga sig fram. Däremot jagar personalen till slut ifatt oss så de kan få betalt för inträdet.
På toppen av berget, inför nedstigningen kan vi lösa biljett av mannen som sedan kan rapportera att de sista ”khavaja” nu lämnar området.
Självklart finns det också några pyramider i omgivningarna.
Att gå den här vägen uppför hade varit ett tufft träningspass men nerför gick det mjukt och smidigt utan större malörer genom att följa i andras fotspår.
Vinden lägger öknens sand i gigantiska drivor nästan hela vägen upp längs bergets ena sida.
Solen går ner bakom Jebel Barkal.
...och även för de sista kolonnerna.
Här finns en betydande begravningsplats med mängder av pyramider ägnade åt de stora ledarna från förr.
Nuri ligger några mil norr om Jebel Barkal .
Thaharko, eller den svarte faraon som han också har kallats är den mest berömda och han har också fått områdets största pyramid.
Idag är pyramiden ganska sliten och ser kanske inte fullt så monumental ut som den förmodligen gjorde när det begav sig, ungefär år 650 före Kristus.
Men pyramidens placering och höjd är genomtänkt.
Härifrån toppen av Thaharkos pyramid har man full utsikt mot Jebel Barkal och den gamle faraon kan lugnt vila i närheten av det heliga berget. Nuri får därmed knyta ihop säcken med Jebel Barkal och Nilen rinner faktiskt söderut just här.
Några tiotals mil norrut vänder Nilen plötsligt tillbaka mot sitt ursprung för att rinna söderut förbi Nuri, Karima och ytterligare i tio mil innan floden återigen vänder mot norr för att så småningom rinna ut i Medelhavet. - Great Bend of the Nile.