Nilen

En kvällstur på Nilen


Lördag    27 decemberVi tar en tur på Nilen medelst en stor och långsam ponton med tak som puttrar nedströms Blue Nile, förbi Tuti Island och in i White Nile när vi rundar Tutis udde fram till dess att Blue och White möts igen(!).Vid Tuti Islands norra udde möts Blue Nile och White Nile och här ligger båten mitt i fåran där floderna långsamt smälter samman till en och samma Nil.

Förra julen lyckades Jonny och jag ta oss fram landvägen till udden, efter en  promenad över åkrar och genom ett gammaldags jordbrukslandskap.Sudanesiska fanan vajar stolt över en solskyddad koja vid åker- och flodkanten.

Vattenpumpar jobbar  var hundrade meter för att förse jordbruket på ön med vatten från Nilen.

Numera, sedan bara ett par år finns det en nybyggd bro till Tuti från Khartoum men för de som ska över till Omdurman är det betydligt smidigare att ta färjan.
Mitt emot färjelägret ligger den stora Nilian Mosque i Omdurman.Vid andra sidan av Tuti anar man Khartoums skrytbyggen. Det är för lite vatten för att runda ön helt, så vi får åka tillbaka samma väg efter Al Mogran.


På väg tillbaka möter det gamla presidentpalatset upp som kontrast till Tuti Islands enkla förhållanden.Det andra mötet mellan blå och vita Nilen sker här vid Al Mogran där Blue Nile, efter regnperioden i Etiopien kan ösa på

med sådan kraft att den lugnare White Nile snällt får rinna uppströms en bit men så förhåller det sig inte idag som sagt.


White Nile Bridge och bakom den Victory BridgeAl Ahazari går mellan Bahri och Omdurman utan att passera Khartoum i denna förvirrande miljö

med en ö och tre städer på olika sidor av två floder, som blir till en flod, två gånger.Al Mk Nimir Bridge.


Blue Nile Bridge.


Solen faller som en sten och kvällsturen är slut.