Dublin


Välkommen till Dublin!


...säger taxichauffören som kör oss från flygplatsen till hotellet, genuint glad över att få prata med ett par rookies från Sverige: Oh, har ni inte varit här tidigare? Men ni ska bo på rätt ställe. Ert hotell ligger mitt i smeten och allting som är värt att se finns på promenadavstånd så ni kommer att hinna med ”hela Dublin” under helgen.Trinity College, University of Dublin ligger bara några kvarter från ert hotell och förutom biblioteket med sex miljoner böcker finns också en utställning där med Book of Kells, som skrevs och illustrerades omkring år 800.Kells-utställningen är bra och full av information men biblioteket ger en genuin och gammeldags känsla.
Ni ska ju bo i Temple Bar och det är inte bara en bar utan ett helt område fullspäckat av pubar, caféer och restauranter där ni kan ta en öl eller två men det tar lång tid innan man hittar sin favoritpub eftersom pubarna är så många. Ni får inte missa våra hjältar som står staty runt om i staden. Oscar Wilde till exempel……Molly Malone…… Phil Lynott naturligtvis ……och Rory Gallagher har ett hörn uppkallat efter sig vilket ligger bara några kvarter längre ner på er gata, konstaterar vår taxichaufför.


 
Om ni ändå går till Rory Gallagher Corner är ni nästan framme vid Christ Church Cathedral som är en mäktig byggnad men det är också fullt med marknader runt katedralen.


Strongbow lät bygga den när han hade slängt ut vikingarna. Oj ursäkta! Det är ju ni som är vikingarna ...välkomna tillbaka igen!
Nåja, Christ Church Cathedral är full med massor av vår historia som sträcker sig tillbaka till långt före 1000-talet.
Om man gillar gamla grejer, historia och pampig byggnad är  Christ Church Cathedral  ett bra besöksmål.Om man tycker katedralen är sevärd måste man också se Dublin Castle (ligger helt nära Christ Church såklart), anser vår chaffis.Det kommer också många artister från hela världen till oss och uppträder här i Dublin. Det är alltid någon show på gång.Jaså, ska ni se Bill Bailey på Olympia Theatre i morgon? Det kommer att bli kul, och det är en riktigt trevlig teaterbyggnad.Vi ställer frågan  om det inte finns en liten fiskeby en bit utanför staden.
Jodå, säger chauffören. Howth är perfekt att åka ut till en solig dag och äta skaldjur, vandra på piren, titta på fiskarna…

 ...eller vandra lite längre runt udden och upp på toppen till parkeringen vid Summit och njuta av utsikten över Dublin.Vi tackar chauffören för den rejäla genomgången av hans hemstad men vi måste också fråga om myten är sann. Dricker du och dina kompisar Guinness eller finns det något annat öl som egentligen är bättre?


Nä, svarar vår taxichaufför, jag tycker Guiness är alldeles för matigt. Jag dricker bara Carlsberg.Vi nådde aldrig fram till Guinness Storehouse.

Weekend i Dublin