Iran

Iran 2019 -2022


Avrådan för alla resor till Iran!Iran, eller Persien är en av världens äldsta civilisationer och har fungerat som en nation i över 2500 år och ansetts som världens ledande stormakt under flera perioder genom historien. Persisk litteratur, filosofi, medicin, astronomi, matematik, forntida religioner och konst har lämnat enorma avtryck. Dessutom är det ett stort land med snöklädda berg, flera öknar, skogsområden, hav både åt norr och i det mer tropiska söder varför det torde finnas gott om anledningar till att besöka landet.


Men just nu är det inget av detta som är i fokus vad gäller den Islamiska republiken Iran.


Sedan våren 2022 utsätter man sig för en risk bara genom att befinna sig i landet. Utländska resenärer kan godtyckligt frihetsberövas och åtalas utan tydliga skäl vilket också är anledningen till bland annat svenska UD:s avrådan för alla resor till Iran.


Regimen är också extremt repressiv mot sin egen befolkning. Demonstrationer mot exempelvis bensinpriser eller slöjtvång slås ner med övervåld där poliser och halvmiliser skjuter rakt in i folkmassan. Våld och hot om våld mot den egna befolkningen tycks nu vara det enda som håller regimen kvar vid makten.


Idag kan jag givetvis inte råda någon att åka runt i Iran.

När vi gjorde just det, åkte runt i landet under några veckor våren 2022 visade det sig strax därpå att det inte längre kunde anses som en rimlig aktivitet när Sverige, liksom flera andra europeiska länder tog det ganska radikala beslutet att avråda mot alla resor till Iran.

 

Men som sagt, Iran har funnits där mycket länge och en dag kommer det återigen att bli möjligt att besöka landet och när saker väl förändras (även om vi inte vet när, så kan vi vara säkra på att det kommer att förändras) kanske det till och med kan bli självklart för mängder av semesterfirare att sätta upp Esfahan, Persepolis eller Yazd på sin bucket list och längta till att ta en kopp te i ett avlägset caravanserai tillsammans med iranier som kan känna sig trygga och säkra hemma i sitt eget fantastiska land.


Broar i Esfahan


-Se Esfahan och du har sett halva världen-


Så mycket kanske inte får plats här men åtminstone några broar och ett nyårsfirande..Gränder i Yazd, duvor i Meybod, poesi i Shiraz


Svala gränder i ökenstaden, duvor där man minst anar det, badrum i Shiraz och ett möte med tusentals anhängare till poeten Hafez.

Historiska världsarv

Sju av Irans UNESCO-världsarv. En moske,

persiska trädgårdar, palats, ökenstad, skogar, världens största torg och en gammal stad.

Zoroastrism

Den forntida persiska religionen är ännu gällande. Utövarna är mycket färre idag men Zarathustras tretusenåriga filosofier lever vidare genom högaktuella religioner.

Bazar och Caravanserai

Kommersen i Iran är omfattande och om du mot all förmodan skulle vara långt från en basar, är du helt säkert nära ett caravanserai.


Teheran


Följ med på en vandring längs Valiasr street!

Mellanösterns längsta gata går genom staden från norr till söder.

18 kilometer av Teheran, och lite till


Teheran ligger på bergssluttningen av Alborz stora bergsmassiv vilket gör att vi får en enda lång nedförsbacke och kan slinka förbi en och annan hot spot på vägen.
Bergen i Alborz, Damavand och Zagros


Teherans läge vid det stora bergsmassivet är både spektakulärt och lättillgängligt men det finns mycket mer av berg runt om i Iran.