2016-2018

 

Dagsnoteringar 2016-2018

Nyåret 2016

I mitten av december lade sig den första isen på Träsket men den bär inte långt och ligger heller inte särskilt länge.  Kring nyåret är däremot träsk-isen tillräckligt stark för skridskoturer.


När snön kommer, redan efter ett par dagar är skridskosäsongen över...

Hoppet står till Singöfjärden där isen nu börjar lägga sig en vecka senare.


Men havsisen är tunn och oberäknelig. Än så länge får räven vandra ensam därute, mot solnedgången.

Åmyren och Träsket 16-17 januari 2016


Tio minusgrader, massor av snö och strålande sol hela helgen. Träsket är fyllt med viltspår, snön ligger ny och orörd, vedbacken är oframkomlig, frekvensen vid fågelbordet ligger på säsongshögsta och en halv måne visar upp sig framåt kvällningen.


Flera bilder här »»

Singö 24 januari

Från att ha fokuserat på att ge fåglarna mat över vintern, ställer jag nu om till att mata älgarna. Sälgen har kanske inte hunnit utveckla de läckraste primörerna än, mitt i vintern men lite att tugga på erbjuds ändå på Åmyrens södra åker till dess att jag  hinner släpa ihop  och elda upp allt sly.


Mulet och grått hela helgen men i Hallstavik flödade solen häromdagen och Grisslehamn visdade upp en krispig morgon.

Singö 6 februari

För någon vecka sedan hängde jag upp ett antal hängare med talg i träden men de försvann allihop. Det var kraftiga och tunga anordningar som knappeligen kan släpas iväg av en fågel men borta är de likväl. Svårbegripligt fenomen men det händer ju mystiska saker i skogen så det var bara att knyppla ihop ett par nya då det finns gott om talg i frysen.

Nu har nog mysteriet  fått sin förklaring. Den här gången hänger talgen lite för högt för räven men hen kommer nog tillbaka för nya försök.

Singö 7 februari

Vintern har kommit tillbaka men kylan är inte på samma nivå som i januari och det porlar närmast vårligt i diket.

Linus är på promenad i den ovanligt vita snön.

Skridskotur i Bodaviken


Plötsligt bryter solen igenom och det blir en fantastisk tur på isen, eller snarare på vattnet. På sina ställen var isen väl mjuk men det gäller att ta chansen, som alltid kan vara vinterns sista på fjärden.

Bodaviken
Blött, blött
Knepigt att ta sig in till land igen
Singöfjärden
Drivveden är så oemotståndlig att någon har tagit en tugga av den

Ohlssons hönseri, Singö 14 februari

Seth har fått ett dussin nya höns som en tidig födelsedagspresent före 85-årsdagen. De gamla hönorna värper inget vidare – ett par ägg om dagen är inte värdigt ett hönseri, varför de nya skulle tas in och de gamla skulle ut. Metoden ”höna för höna” var planerad med ett antal middagar falsk Coq au vin som konsekvens.


Dock är alla hönor ännu kvar och tuppen har så fullt upp att han har slutat gala.

Singö 28 mars 2016

Slyröjning och kaffe i solen blev till en skogs-selfie..

Långfredag på Singö 2016

Jag vill minnas att Långfredagen ska hedras genom absolut stillhet utan ansträngning och att trehundra steg är den maximala rörelsen för de riktigt ortodoxa.


Talgoxar, blåmesar och andra otrogna lägger liten vikt över påbudet och kämpar på som om det vore vilken dag som helst.

Singö 1 maj 2016


Sommaren är här,

Lommen är här, eller åtminstone på andra sidan Träsket.

Singö. 4 maj


Husdjur på tomten.

Tema mås.

Dee Why, Sydney 23 maj


Singö 19 maj, där nästan alla sorter har besökt fågelbords-byn.

Solna i midsommarveckan 2016


Över tid, över lång tid är det inte ovanligt att jag besöker Per på Coop

Södra Långgatan i Vasalund.

Numera sker det inte varje vecka men idag går vi som vanligt igenom viktiga saker och Per konstaterar återigen att det alltid finns något som kan bli bättre.


Mellan de bägge bilderna skiljer det ungefär ett kvarts sekel och nu jag vet knappt vilken bild som är nytagen. Jodå, arbetskläderna och våra glasögon avslöjar vilken av bilderna som är från en svunnen tid.

Singö,  Midsommardagen 2016

Efter midsommarhelgen  går solen till slut ner vid Råstens udde på Singös norra spets men inte blir det särskilt mörkt för det.


Plattvatten på Ålands hav.

Även morgonen efter bjuder på lugnt vatten och det är ingen sport att ta upp näten, som vi kan rensa direkt nere vid bryggan. Lite fisk till katterna blev resultatet men abborrarna höll sig borta idag.

Singö, kvällen före Midsommar

Magisk kväll som förebådade ett nytt Europa och framförallt ett nytt Small Britain då Skottland och Nordirland knappeligen är sugna på att lämna EU. Valet ger vid handen att även de kommer att lämna England så småningom.

Stockholm 29 juni

Skansen är en riktigt mysig plats för konserter.

Det verkade Winnerbäck också tycka.

Singö 3 juli

Äntligen - Hösten har kommit!

De små stigkantarellerna lyser gula i skogen.

Padjelantaleden, bron över Vuoatädno uppströms Akkajaure.  Áhkkás västtoppar syns i bakgrunden mellan glaciärerna.

Mer om Akka och Ritsem med omnejd  »»

Mer om Saltoluokta och Sarek med omnejd  »»

Aktse 31 juli

Typisk frukost i fjällstugan på Kungsleden.

Vi behöver energi från hela kostcirkeln inför vandringen mot Sitojaure.

Kvällen innan bjöd på hyfsad utsikt från stugan.

Singö 28 augusti

Den lilla men smakfullt placerade fågelbyn är åter på plats efter sommarens ommålning och renovering. Nytt för säsongen är att den föråldrade receptionen har ersatts med en toppmodern centralbyggnad som stoltserar med vidsträckt panoramautsikt över landskapet. De tilltänkta besökarna har ännu inte hittat fram till  Åmyren Deluxe Forest Resort men fågelmatarsorganisationen är full av tillförsikt och kalkylerar med att den nya och förstärkta strukturen, i kombination med det utsökta läget i skogsbrynet ska generera besöksrekord redan under innevarande säsong.Resorten har frigjort mer yta åt gästerna då det trånga utrymmet och höga frekvensen i värsta fall kunde skapa onödiga konflikter men idag är allting på plats för att ge de allra bästa förutsättningar till underbara måltider i en avkopplande miljö.

Tidigare gäster förväntar sig mycket av nya Deluxe Forest Resort.

Dublin i september 2016

Kerstin och jag åker till Dublin över helgen för att strosa i staden, se Bill Bailey på Olympia Theatre, besöka fiskebyn Howth och, ja  strosa lite till.

Mer om detta här »»

"A cynic is a man who knows the price of everything and the value of nothing"

"And a sentimentalist, is a man who sees an absurd value in everything and doesn’t know the market price of any single thing".  /Oscar Wilde


Singö i september 2016


Efter arton år har Figaro bytt jaktmarker.

Numera sitter han i sin himmel och väntar på att en mus ska titta fram,

vilken märkligt nog, förmodas hamna på samma ställe.


Singö 25 september   Promenad i den mörka svampskogen


...slutar vid strandkanten.


Eleven Nine 2016


Stockholm vaknar upp den 9 november till nyheten att Trump blir USAs president och genomlider en dag i kaos med kraftiga produktionsbortfall och stora risker för Stockholmsregionens export. Bussar är inställda, vägarna är igenkorkade, skolor uppges ha stängt vilket har en negativ påverkan för hela regionens utbildning.

Ansvaret för dagens elände är trots allt det massiva snöfallet i kombination med Sthlms Stads låga röjningsambition och det enda som möjligen kan föra tankarna till presidentvalet är en och annan bilist som aggressivt kastar sig mellan filerna i snögloppet med ett omdöme som på avstånd påminner om en helt vanlig Trump-väljare.


Singö 27 november


Väderprognosen säger: lugnt i hela landet förutom storm över Roslagskusten. Prognosen stämmer väl. Det blåser duktigt vid Svartklubbens lotsstation vilket gör det svårt att ens gå längs stranden utan att ramla omkull.Singö 18 december 2016

Isen ligger på Träsket, inte så tjock men blank och fin och trots allt fullt tillräcklig för en säsongspremiär med långfärdsskridskor.

Vackert väder gör skridskoturen till en mysig söndagsrunda, även om den gnistrande solen knappt når över trädtopparna.


Solen går ned över Singö och Boda den 26 januari 2017.

En stor man, med stort hjärta lämnar oss när Seth, efter åttiofem år slutligen somnar in.


Lugnt avslut.

Hemmavid till slutet.

Omgiven av döttrar och livskamrat.

Släkt och bekanta kommer och går.

Deltar i det välbekanta gnabbet,

även sängliggande,

eller bara lyssnande till kökets samtal.

Öppet fönster släpper in vindens ljud.

Hunden ligger vid fotändan.

Allt är som vanligt.

Hemma.


Och i morgon går solen upp igen.Isen ligger på Singöfjärden den 12 februari 2017!


Jag bor så bekvämt nära det lilla träsket med säker is att jag inte har koll på de något vidare omgivningarna men när beskedet om isläget väl nådde fram till de inre delarna av Singö fick söndagsprogrammet justeras. Det är inte okej (som Löfven skulle ha sagt) att missa en möjlighet att få åka skridskor på havet. Det kan vara årets chans, eller till och med det enda tillfället på flera år. Kombinationen tillräckligt kallt, tillräckligt länge utan att det under tiden kommer snö som ställer till det har vädergudarna svårt att effektuera.


Solen skiner, härligt väder. Västanvinden gör skridskoåkningen till två helt skilda aktiviteter. I motvinden handlar det helt och hållet åt att kämpa sig fram, meter för meter, snorigt, kallt och lite tufft medan åkning i medvind enbart handlar om att avslappnad och cool glida fram i solen över oöverblickbara vidder.


Isen är riktigt bra även om det också finns gott om knaggliga partier att runda eller staka sig igenom. Tolv centimeter tjock enligt is-revisorerna men det varierar duktigt. Losan och jag fick tvärnita i sundet mellan Loskären där isen plötsligen tog slut. Just nu låg det i och för sig is där men den var knappast särskilt mycket mer än nattgammal. Det duger inte att bara titta ner i isen och kämpa i motvinden. Lite mer koll än så anbefalles om man inte ska sätta sig i obehagliga situationer.Ylva kollar in en gammal, numera frusen råk och i just det här sundet högg jag fram två-tre centimeter tunn is men det hade ju gått bra igår, så idag vi har vi ytterligare någon millimeter till godo att elegant svepa fram över.


Vattnet sjunker och isen följer med.


Påskafton 2017 i Boda, Singö.

Påsken kan firas på lite olika sätt.

Bubbel i solskenet för att starta upp firandet...


Eller ägna fyra timmar åt att lösa upp proppen till avloppsbrunnen.


Busa med hunden...


Aprilvädret hjälper till för att uppnå största möjliga variation.

Midsommarafton 2017


Midsummer celebrations at Singö, Åmyren.

Traditionally and well-known to the Swedes. Probably a bit more exotic to our visitors from Switzerland, France, Australia, Italy and England.

Singö 25 juni


En hackspettsunge, nästan lika stor som sina föräldrar tittar uppfordrande på  pappa.


Pappa Hackspett hämtar ett solrosfrö i taget, skalar det nogsamt genom att hacka fröet mot grenen för att sedan mata ungen med filén. Därefter hämtar han ett nytt frö och gör om proceduren om och om igen.


Ungen verkar omättlig men tiden är knapp för att lägga på hullet före vintern, eller innan någon glömmer att fylla på nya solrosfrön..

Singö och Strängören 7 juli

Kort kvällstur till vår närmaste ö, Strängören som också  är hägerns ö.

Singöbron 30 oktober


På väg till Norrtälje för att rösta, stannar jag till vid Singöbron för att konstatera att ljuset verkar finnas vid horisonten.


Folkomröstningen i Norrtälje kommun, som är outtröttligt driven av utomparlamentariska krafter ställer frågan: ”Vill du att Norrtälje kommun ska behålla och utveckla alla glesbygdsskolor samt upprätta ett kommunalt glesbygdsprogram med helhetsperspektiv över kommunens samtliga områden?”


Det lär inte vara många som går till vallokalen för att svara ”nej” till den frågan.

Malmö, Mölle och Kullaberg, november 2017 

Av en ren tillfällighet hamnade vi i Skåne just under Mårten Gås-helgen.

Om det inte vore premiär för min del kunde jag dra till med att jag ”naturligtvis åker till Skåne för att fira Mårten” men det var egentligen Thåströms spelning i Malmö Arena som satte tidpunkten.

Dessutom lockar Kullaberg vid alla årstider varför vi efter spelningen passar på att åka iväg på lördagsmorgonen, passerar Helsingborg och Höganäs för att ta in på anrika hotell Kullaberg i Mölles hamn. Mer om Kullaberg här >>

Sikfiske på Singö den 18-19 november


Siken leker på hösten och går då upp mycket nära land, romstinna och förhållandevis lättfångade. Säsongen är kort och första veckan i november lär vara den bästa tiden säger några, medan andra säger att det ska vara vitt av frost eller snö i strandkanten för att siken ska leka. 


November månad är kanske inte tiden som normalt lockar allra mest till en tur på havet men i mitt fall är andelen båtdagar i november och december hög, visserligen på grund av att det sällan blir särskilt mycket båtåkande på sommaren men det är ändå något särskilt med att vara på havet just innan isen lägger sig.
Under åren har jag hunnit uppleva ganska varierande förhållanden under just sikfisket. Ena dagen kan det vara helt lugnt, plattvatten, härligt krispigt i luften och en lågt stående sol som ger ett magiskt skimmer åt naturen och livet är som bäst. Nästa dag kan det vara halv storm och man får kämpa för att överhuvudtaget komma tillbaka till land med livet i behåll.
Vi är lite sena med fisket i år men det har varit varmt i vattnet och dåligt fiske tidigare varför det finns en liten förhoppning om rejäl fångst. På morgonen har det också snöat lite vilket ska indikera att tiden är mogen. Till skillnad mot dagen innan ligger nordan på ordentligt men nätupptagningen går hyfsat smidigt utan några incidenter. Det blev inga mängder med sik den här gången (heller) men ändå ett axplock av havets sortiment där en öring uppåt två kilo sticker ut.

  Kopparberg i november 2017

Vi är på besök i Guns gamla trakter  >>

  Birmingham första advent 2017

Vi hälsar på hos Nelly och Emily under adventshelgen och hamnar i världens största tyska julmarknad, utanför Tyskland.Julmarknaden är så enorm att advenskalendern behöver ett eget hus.

  Singö i februari 2018

När vi går in i en hel vecka  av nationella isdygn är det full fart på fåglarna som behöver äta upp sig för att klara kylan.

  Singö i februari

Månen går upp över Träsket.

Tidig morgon i Bromma

När jag är på väg till gymmet, är andra på väg till dagens  första flight.

April. Våren är här. -       Vår i staden

Vår  på fjärden

Vår  på landet

Vår  hemma

Hjorthagen den 10 maj

Både Jonny och Emmy avslutar sitt år på Gerlesborsskolan med en vernissage. Hela skolan är en enda utställning, performance på skolgården och alla är glada.

Finbesök på  Åmyren,  Singö i maj 2018

Lagom till Midsommar tar torkan slut och älgen vågar sig fram för att njuta av delikatesserna.

 

  Åmyren,  Singö den 2 juni

När jag kommer hem på kvällen från en cykeltur och svänger in på uppfarten skrämmer jag upp ett rådjur som hoppar in i skogen. Det är inte ovanligt, snarare legio att möta rådjuren här. Jag kan sitta två - tre timmar i bilen utan att se något vilt överhuvudtaget men just när jag svänger in på tomten springer ofta flera rådjur framför bilen.


Den här gången står det ett par pyttesmå rådjurskid vid grindhålet när jag kommer rullande. Killingarna är så färska att de ännu inte har full styrfart på alla benen. För att inte störa familjen ställer jag mig på lite avstånd och tar några bilder. Mamman brölar snart efter sina små, eller kanske åt mig varför jag drar mig undan ytterligare och hör snart hur mamma rådjur kommer tillbaka från skogen för att ta hand om sina små.

Singö - Nyårsafton 2018


Årets sista dag går i svartvitt.


Efter några dagar med ett vitt snötäcke ska  regnet snart spola bort det mesta men ännu en stund kan man ana lite krispiga iskristaller i tallarna.


Älgarna är fortfarande lättspårade  men de visar sällan upp sig i dagsljus på tomten så jag får hålla till godo med    hyggligt tydliga tecken på närvaro.