2012-2013

   Noteringar 2012 - 2013                                      TIDIGARE NOTERINGAR   


6 juni 2012. Zambia

Efter två månader i Lusaka är jag lätt förälskad i Zambia och hade gärna stannat ytterligare en tid.

Zambia är ett stort land, en och halv gång Sveriges yta och med ungefär samma befolkningstäthet blir det knappt 15 miljoner invånare, majoriteten på landsbygden. 60 % lever under fattigdoms-gränsen, 15 % bär på HIV, halva befolkningen är under femton år, arbetslösheten är enorm. Korruptionen blockerar många ansträngningar att lyfta välfärden och genuin utveckling trots hög ekonomisk tillväxt.


En annan sida av Zambia är ett fredligt land med fungerande demokrati, ödmjuka och vänliga människor, ett fantastiskt klimat där det varken blir för varmt eller kallt, en enastående natur och sedan flera år en stark ekonomisk utveckling som verkligen känns och syns och öppnar upp för massor av nya möjligheter. Det kanske är dags just nu för nationen att lyfta ordentligt.


27 november 2012. Ytterligare ett besök i Zambia.

Igår morse landade vi i Lusaka och blev hämtade av Monica vid flygplatsen för vidare transport hem till henne och Robert. I två veckor ska vi bo hos dem, kombinera semester med en veckas jobb för Kerstins del. Senast var jag här i två månader varför två veckor känns lite kort men men det är ändå kul att vara här igen och det är ju inte alls dumt att åka iväg till lite värme i slutet av november. »»8 december 2012. Corruption perceptions index

2012 års lista har kommit och Zambia prickar återigen in mittstrecket i tabellen!

Världens mest medelkorrumperande nation har passerat Grekland och ligger nu på plats 88 av 176. Var tror du  Sverige ligger  i rankningen?   »»18 februari 2013. Skola och landsbygd i Norrtälje kommun

I höstas skulle ett projekt inom skolförvaltningen genomföras i syftet att öka kvaliteten i Norrtäljes skolor. Det gick sådär kan den som är lite diplomatisk konstatera. Debatten gick hög i flera månader när skolförvaltningen ville stänga tio små skolor till förmån för stordrift i landsbygdskommunen. Just nu händer ingenting förutom att förvaltningen, med politikernas goda minne låter det unika beståndet av byskolor dö sotdöden. Mer om detta här »»


 

St Anton 21-24 mars 2013


Jonny har varit i St Anton sedan i oktober och till slut lyckas vi hitta en lucka i kalendern för att hälsa på honom och åka skidor, åtminstone en halv dag.


 

 

Mer från Österrike »»

 


29 mars 2013 - Långfredag

 

Vi släpar ut the Farm Grill från Zambia för att inviga den med lite korvgrillning i snön på vedbacken.  Robban tar med sig ett dussin färska ostron som blir obegripligt utsökta efter en stund på grillen.


Singö 6 april 2013


Veden ska hem och när vår Bolinder Munktell från 1957 mår visset lånar vi svärfars gulliga lilla gröna midjestyrda och fyrhjulsdrivna traktor.


Helt befriad från bromsar förvandlas dock den gulliga lilla gynnaren snart till ett opålitligt monster som Gud glömde. Eftersom vedbacken verkligen ligger på toppen av en liten backe finns inget naturligt stopp och traktorn strävar helst mot stordiket, in i logen eller garaget.


 

Notera stoppblocken som fungerade en gång av fem.Khartoum 20-27 april 2013


Kerstin har från och med hösten fått nytt jobb på svenska ambassaden i Sudans huvudstad och vi åker ner en vecka för att bekanta oss med staden, och Kerstin med jobbet.


Sudan var till ytan Afrikas största land fram till juli 2011 då Sydsudan separerades från norra delen och därmed kunde utropa sig till en självständig nation. Två mycket intressanta länder med lång historia. Området domineras av öken i norr som möter det "gröna Afrika" i söder samtidigt som Nilen skär rakt igenom de bägge länderna.


Khartoum ligger i södra delen av Sudan och i princip mitt i öknen men också vid sidan av Nilen. Läs mer om veckan i Khartoum här  »»Åbo 30 april 2013

På väg hem från Ekenäs, parkerar vi bilen i Åbo för att leta reda på ställe som kan servera middag. Vi blir omsprungna av människor som tydligen ska åt samma håll som vi men först när vi rundar hörnet vid stora torget förstår vi vad det är på gång. Årets mösspåtagning såklart. Alla är verkligen där, unga som gamla viftar med vita mössor på ett givet kommando.  Inte blev det någon middag i Åbo - Tur att det finns mat på båten.Grisslehamn 15 juni 2013


Postrodden fyller fyrtio år.

I forna tider gick postgången mellan Sverige och Finland över havet. Posten roddes och seglades under alla tänkbara förhållanden. I våra dagar arrangeras en årlig tävling över Ålands hav i tidstypiska båtar. Vartannat år går rodden från Åland till Grisslehamn, vartannat från Grisslehamn till Eckerö. I dag går starten i Grisslehamn och fyra-fem timmar senare går de första båtarna i mål på Åland, Eckerö

Roddarna lämnar hamnen och blir snart jagade av färjan.


Stockholm-Waxholm 17 juli 2013

Jag är väldigt sällan i Stockholm nuförtiden, de senaste åren har det bara blivit sporadiska, korta besök. När jag för en gångs skull åker in till stan blir det en smula paradoxalt att direkt ge sig ut på Östersjön för att njuta av utsikten som finns i överflöd runt Singö.


Några skillnader står dock att finna.

Elliot Murphy spelar på Blidösund i kväll. Vi lämnar Skeppsbron för en sväng till Waxholm och hinner med att äta ångbåtsbiff, njuta av utsikten och lyssna på Elliot. Kanonkväl


Kaptenen gör sig ingen brådska. Blidösund tuffar framåt i sakta mak medan vi blir omkörda av de flesta fartygen i Waxholmbolagets flotta. "It's a race" ropar Elliot när en av båtarna passerar. Vi vann inte en enda av just den typen av matcher men troligen underhållningspriset.


Singö 7 september 2013

Svärfar rensar ur Danes gård och på "tredjevind" hittade han en kanot som med all säkerhet har legat där i femtio år, troligen längre. Underbart hantverk, helt i trä och lätt som balsaträ innan den blev lite blöt. Det sistnämnda är inte oväsentligt då den inte är särsklit tät efter ett att ha legat torrt i över ett halvsekel. Det krävs en lång, lång blötläggning. 


Jag måste givetvis prova kanoten men uppskattar snart att det är så grunt vatten att det går att stötta sig mot botten med paddeln. Rank? Oh ja! "Fucking close to water" är den överväldigande känslan, å andra sidan sprinklar det in vatten mellan brädorna så jag hinner inte långt förrän kanoten börjar att sänka sig själv. Nu får den ligga lågt, lägre än en sjunken kanot vid bryggan så ska vi ta nya tag om en vecka eller två.

Hallstavik - Parken  12 september 2013


Jag får skämmas. Efter tjugo år på Singö och efter att ha jobbat ett drygt  år i Hallsta har jag aldrig besökt Parken. Nu har jag bara några veckor kvar på jobbet, så i praktiken är det nog sista chansen att komma hit just när den allsvenska finalen i speedway ska avgöras.


Efter flera år i Allsvenskan är det dags för Rospiggarna att gå upp i Elitserien. Så var det även förra året men då föll Hallstaviks stolthet på mållinjen och fick harva vidare ytterligare ett år i allsvenskan.


 

Nu är läget bättre. Tjugo pinnar upp mot Örnarna sedan den första, av två finaler på bortaplan får man inte tappa varför alla förväntar sig  en  enkel match.
Rospiggarna är ett av Sveriges absolut starkaste publik-lag, alla kategorier. Samtliga sporter inkluderade, lär det vara landets sjunde största. I kväll är det 4 500 i publiken vilket ungefär motsvarar invånareantalet i Hallstavik. Rekordet från slutet av nittiotalet är det dubbla!


Det blir aldrig spännande. Rospiggarna öppnar med två raka 5-1or och tappar inte ett heat, krossar  Örnarna  fullständigt och Hallstavik är åter i högsta serien där de hör hemma.


Singö 13 september 2013


Tidig morgon kring sexsnåret.

Jesus väntar på vägen bortom Affären?

Nä, inte den här gången heller. Men en väldigt lågt stående sol, så lågt att det var svårt att hålla sig i högerkörfältet, som de säger på Radio Stockholm. -Den stora utposten mot särskrivningar, eller snarare särsägningar.


Singö 22 september 2013.

Gissa ljudet!

I skymningen kommer de från varsitt håll i jakten på fallfrukt. Att döma av ljudnivån finns det tydligen inte tillräckligt av den varan då de två måste göra upp  under mindre diskreta former.


Vem som vann är svårt att säga.  De syntes knappt till under bråket och ingen av dem kom triumferande fram till äppelhögarna heller men de fick åtminstone göra det som grävlingar är bäst på: skapa underliga ljud.Hallstavik 27 september 2013


Hej då Hallsta!


Nu avslutar jag jobbet på Exacta-DC och börjar åter pendla till Stockholm. Det har varit ett händelserikt år med mycket roligt och mängder av olika utmaningar. 


När man tror att det är som mest att göra ramlar taket in. Nu är det på plats igen och det känns riktigt stabilt även i övrigt vilket gör det lite lättare att lämna företaget som jag har levt med under ett drygt år. Mer om Hallstavik »»


Singö  12 oktober 2013

Kerstin kommer oförhappandes hem från Khartoum men bara på ett tillfälligt besök för några möten i Stockholm och en helg på Singö. Efter ett par dagar åker hon tillbaka igen men får åtminstone en fantastisk helg som bara oktober kan erbjuda. Femton grader varmt, vindstilla och träden representerar hela palettens alla färger.


Kerstins flyttgods, med bland annat cyklarna (som Norrtelje Tidning fokuserade på i somras) skickades iväg i mitten av juli men har ännu inte nått ända fram. En anledning till förseningen är att det har varit riktigt stökigt i landet. Sudan har genomlevt de mest omfattande protesterna på trettio år sedan det meddelades att subventionerna för drivmedel ska tas bort och därmed fördubbla bensinpriserna. Mellan 60 och 300 personer lär ha dött under ett par veckors demonstrationer på Khartoums gator. En del tror att den arabiska våren till slut har nått även till Sudan medan andra tror att det kommer att lugna ner sig för att återgå till normala gängor inom några veckor. Klart är ändå att många är mycket trötta på 24 års diktatoriskt styre av AL Bashir, presidenten som till och med är efterlyst av Internationella brottmålsdomstolen.

Svensk media har inte direkt gödslat med information från Sudan men det är heller inte lätt i ett land som stänger ner radiostationer, tidningsredaktioner och till och med internet när det är som hetast.

 Upptäckarglädje  i november 2013


Tekniken går framåt men fortfarande återstår det lite utveckling i att ta fram appar som får oss som användare att framstå som smarta.

som till och med är efterlyst av Internationella brottmålsdomstolen. Svensk media har inte direkt gödslat med information från Sudan men det är heller inte lätt i ett land som stänger ner radiostationer, tidningsredaktioner och till och med internet när det är som hetast.

 


Singö  i november 2013

Jag missade sikfisket i år men Seth och Linus  lyckades tillsammans med Kerstin att rädda julbordet trots  en trög start denna varma höst.


Lördagskväll i Khartoum 21 december 2013

Solen håller på att gå ner och nu kommer stolarna och teborden fram. Inom en timma blir det fullt med folk som träffas, sitter ner med en kopp te och umgås mellan den trafikerade gatan och Nilen. Vi provade ett varsitt glas med hibiskus, rött och grant.Nere vid floden har folk redan börjat samlas.Söndagsmorgon i Khartoum 22 december 2013

Helgen är slut. De som jobbar femdagarsvecka är lediga fredag och lördag. Sedan drar veckan som vanligt igång på söndagen, som inte är någon röd dag i Sudan och det är dags att ta sig till jobbet. Visserligen är trafiken tät med alltför mycket bilar i samtliga korsningar men de flesta åker ändå kollektivt.