Kullaberg

Kullaberg november 2017

För några år sedan åkte jag till Kullaberg i oktober för att möta höststormen. Tanken var att få en annan bild av kusten än vad sommarbesöken ger och istället vara här när det vresiga havet slår upp mot de branta klipporna och vinden river i skogen och besökare men sist var det kav lugnt hela helgen.


Nu gör Kerstin och jag ett nytt försök att jaga vind och vågor och denna gång möter vi Sveriges ljusstarkaste fyr i november.

På norrsidan rullar vågorna in i Ablahamn.

På lördagen får vi vad vi tål. Det är i och för sig inte storm men vinden är fullt tillräcklig för att göra bergspromenaden till ett äventyr längs klipporna. Vinden tar tag i oss och det eviga dånet gör det svårt att orientera. Vi får helt enkelt hålla i oss i halkan och det måste erkännas att vi pustar ut en smula när udden har passerats och det blir lite lä på norrsidan av berget.

Nästa dag har vinden lagt sig något och turen går österut i den mer lummiga delen av Kullaberg.


Klipporna är lika branta i skogen som vid havet och i kombination med den blöta leran kan promenaden snarare liknas vid en fjällvandring, än en spatsertur genom bokskogen. Kullabergs högsta topp ligger mitt i grönskan och stigen från norrsidan går genom svårgenomträngliga buskage. Först när man når själva toppen börjar utsikten anas genom snåren.

Utsikten från Håkull över Kullabygden är hänförande när solen bryter igenom diset.


Liksom under fjällvandringar dyker det upp en och annan vattensamling som behöver rundas. - Håkull mosse är ett exempel.


Som omväxling till branterna får vi ändå spatsera genom bokskogen. Marken är helt täckt av boklöv, stammarna står tysta som statyer och tycks betrakta oss under vårt korta besök i deras hem.


Dagens vägval var dock välplanerat.

Efter en dryg mil genom skogen, förbi Arild och vidare till Skäret vankades det en gåsamiddag hos Rut på Skäret.

Inte förrän nu har jag förstått hur fint det sitter med en redig svartsoppa efter höstpromenaden.Mycket bra restaurang som erbjöd en härlig avslutning på söndagspromenaden.

- Mysig miljö, både inne och ute.