Världens mest genomsnittliga korruption
27 maj
Korruptionen är kanske Zambias allra största utmaning.
Även om man får bättre ordning på infrastrukturen, på jordbruket, hälsofrågorna som är omfattande, industri och handel mm så kommer det ändå inte att ge tillräcklig effekt eller arbetstillfällen så länge eventuella vinster och investeringmedel försvinner i fel fickor.
Det finns utan tvivel ett systemfel som bygger in överbetalningar för allt från eldragningar till böter på gatan. Såvitt jag förstår har varken ministrar eller poliser vettiga löner utan måste jobba ”vid sidan av” för sin försörjning vilket till stora delar gör korruptionen till något mer än enbart personliga etiska beslut. Det krävs stora förändringar både i system och attityd för att vända utvecklingen, vilket kanske håller på att ske just nu.
Hemma hos Kerstin försvann cykeln, grillen och nattvakten för några månader sedan. Det är en histora för sig och inte någon beskrivning av korruption i sig men redan taskig benföring i administrationen ligger väldigt nära och ger framförallt möjligheter för densamma.
Stölden ska naturligtvis polisanmälas och rapporten behövs för försäkringsfrågor som brukligt är varför Kerstin åkte till Manda Hill Police Post dit vi hör för att göra en anmälan. Polisstationen ligger just vid en av Lusakas större vägkorsningar med det stora shoppingcentret i ryggen och i fonden ett antal bilvrak som av någon anledning får stå kvar längs gatan framför den lilla stationen. Bara att stationens senaste ommålning är sponsrad av Plascon får en normalsvensk att höja på ögonbrynen.
Att göra en polisanmälan blir lätt ett administrativt äventyr men framförallt är det väldigt svårt att få ut rapporten. Den ges inte ut direkt eftersom polisen först måste göra en brottsplatsutredning, vilket de inte ansåg sig kunna göra utan hjälp till bensin. Till slut fick de skjuts till huset där samma frågor gicks igenom ytterligare en gång med Kerstin som också får erbjudande om att köpa ägg och kycklingar, helt privat av utredande polis. När Kertin gång på gång stöter på för att få ut rapporten blir beskedet efter ett tag att stationen inte får lämna ut den själv längre utan det måste huvudkontoret göra, faktiskt som en del i att lyfta upp ansvar från stationerna till mer kontrollerade former. Det har ännu inte hjälpt, rapporten har inte dykt upp och det är lätt att misstänka att det kunde ha gått lite smidigare om någon liten betalning hade utförts under vägen.
Å andra sidan kan just den här härvan hamnat mitt i en brytningstid där krafttag just har påbörjats för att ändra på möjlighterna för lokala tjänstemän att ta ut lite extra.
Men hur korrupt är samhället egentligen?
Det är jag inte rätt person att avgöra men svensk media har tjatat lite väl slarvigt om att Zambia är ”ett av världens mest korrupta länder” utan att redovisa underlag som ger fog för detta.
Transparency international har däremot sammanställt en rankning, Corruption perceptions index, där Zambia hamnar precis mitt i listan på delad plats som 91a nation av 182 och är inte särskilt långt efter Italien, Brasilien och Grekland men före (bättre än) Argentina, Ryssland och Indien.
Det finns förmodligen flera sätt att uppskatta graden av korruption men påståendet ”bland de värsta i världen” är inte verifierat. I just den här listan ligger Zambia exakt i mitten så det vore möjligen mer korrekt att påstå att Zambia är världens mest genomsnittligt korrupta land.
Även om det är otroligt viktigt att arbeta emot korruptionen bland annat i Zambia så är knappast någon betjänt av slarviga och svepande påståenden utan fastare grund.
Sverige toppar inte listan.
Men ligger fyra efter Nya Zeeland, Danmark och Finland.
8 december 2012 - Ännu mer genomsnittlig.
2012 års lista har kommit och nu ligger Zambia på plats 88 av 176. Nu har de passerat Grekland men prickar återigen in mittstrecket i tabellen!
Toppkvartetten är också densamma som förra året.
|